Käsien puutumista esiintyy useimmiten ihmisillä, jotka työskentelevät kädet pään yläpuolella tai selkeästi koholla, esimerkiksi mekaanikoilla, kampaajilla ja rakennustyöläisillä. Hermopunoksen ahtautuminen tai pinnetila johtaa usein pistelyyn ja puutumisiin sormissa. Myös epämääräistä kipuilua voi ilmentyä niskan, kaulan ja hartian alueella. Käydään tässä kirjoituksessa läpi yleisimmät kohdat, jotka voivat ahtautua ja aiheuttaa tälläisia oireita. Ne sijaitsevat kaulan ja hartian välissä, sekä ranteessa rannekanavassa ja kyynärvarren lihaksissa. Eli niillä alueilla missä hermo kulkee kaularangasta kohti sormia.
Plexus brachialis - Hartiapunos ja sen kulkureitti.
Hartiapunos lähtee kaularangan hermojuuriaukoista jatkaen matkaa kaulan lihasten välistä kohti solisluuta. Hermopunos alittaa solisluun, sekä ison ja pienen rintalihaksen. Tässä vaiheessa hermopunoksen kolme päähermoa (radialis, medianus ja ulnaris) lähtevät omille reiteilleen kohti sormenpäitä. Tällä pätkällä on oikeastaa kolme oleellisinta kohtaa mitkä voivat ahtauttaa hermon toimintaa.
Ensimmäisenä on rintakehän yläaukeama, eli se kohta missä hermopunos kulkee kaulan lihaksien läpi kohti solisluuta (Alempana on kauniit kuvat mistä voi havainnoida). Siellä on aika ahtaita välejä missä hermon pitää kulkea. Toisena tulee kyynärnivelen alue,jossa hermot pujottelevat ranteiden eri lihasten lomassa. Käsillään töitä tekevillä voi ylirasitus alueelle aiheuttaa tälläista ahtaumaa. Ja viimeisenä rannekanava. Siellä kulkee medianus hermo ranteen koukistajien jänteiden kanssa. Jokin ylirasitus voi kerätä ylimääräistä kudosnestettä kanavaan ja ahtauttaa hermoa. Myös yöllä esiintyvä puutuilu voi selittyä aineenvaihdunnan hidastumisella nukkuessa, jolloin rannekanavaan saattaa kertyä ylimääräistä nestettä. Myös hermon päällä kulkevan ranteen poikkisiteen tuoma puristus voi aiheuttaa puutuilua.
Käteen kulkeva verisuonisto kulkee näitä samoja reittejä. Niden ahtautumiset ja pinnetilat ovat paljon harvinaisempia, joten en käy niitä tässä läpi. Mainittakoot kuitenkin, että laskimokierron häiriöissä käsi voi mennä sinertäväksi ja valtimokierron häiriössä taas valkoiseksi. Mutta sitten on aika lähteä lääkäriin, mieluiten ripeästi.
Vasemman kuvan pitäisi esittää oikeaa kättä kämmenpuoli ylöspäin. Kuvassa sininen pallo on keskihermo ja punaiset pallot ranteen koukistajien jänteitä rannekanavassa. Rannekanava ei ole noin suuri, mutta selkeyden vuoksi. Sininen viiva on se ranteen poikkiside, joka saattoi luoda painetta rannekanavaan.
Oikeassa kuvassa on mallinnettu rintakehän yläaukeamaa vihreän renkaan sisään. Keltainen väri kuvastaa hermopunosta, sininen ja punainen valtimoita ja laskimoita. Solisluun alapuolelle tulee pieni rintalihas, mikä ylittää nämä hermot ja suonet. Sekin voi olla yksi ongelmaa aiheuttava tekijä.
Mitkä tekijät sitä puutumista voi aiheuttaa?
Staattiset ja fyysiset työasennot tai liikkeet, varsinkin pään yläpuolella.
Diabetes, lihavuus, murtumat.
Kehon ryhdin tuomat kuormitukset esimerkiksi hartioiden eteenpäin kiertyminen.
Lihas,- ja nivelkireydet
Kaularangan kulumat ja välilevyjen pullistumat
Miten hieronnalla voidaan helpottaa oireita?
Kaularangan seudulta voidaan käsitellä nämä kylkiluunkannattaja lihakset, joiden läpi hermo kulkee. Nämä lihakset kiinnittyvät ensimmäisiin kylkiluihin, jonne voidaan luoda myös liikettä. Itse kaularankaa voidaan venyttää, jolloin rangan kudoksia saadaan hoidettua.
Olkapään alueelta voidaan hoitaa nivelten liikkuvuutta mobilisoimalla nivelpintoja. Samalla voidaan käsitellä esimerkiksi iso,- ja pieni rintalihas, joiden alta hermopunos kulkee.
Kyynärvarren lihaksista käydään läpi koko kudosmassa lihaksista faskioihin.Siellä ilmenevät pinteet sijaitsevat usein lihasten kiinnityskohtien läheisyydessä.
Ranteen alueella voidaan käsitellä ranteen poikkisidettä ja palauttaa mahdollisesti rajoittunutta ranteen liikkuvuutta.
Hartialinjasta voidaan käsitellä hartioita kohottavia lihaksia ja yleisesti rentouttaa aluetta.
Jotain pientä mitä voit tehdä kotona, jos näitä oireita esiintyy.
Rintalihasten venytys.
Pään pyörittelyt rauhalliseen tahtiin puolelta toiselle. Jos löytyy kireä kohta voi jäädä kevyeeseen venytykseen.
Ranteiden venyttelyt.
Vahvistavia liikkeitä selälle esimerkiksi erilaiset vedot, kuten kulmasoutu.
Kaulan lihasten aktivoivat liikkeet.
Jos ei noilla lähde auttamaan niin tervetuloa hierontaan!
-I.K
Kiitos tästä blogista. Olen juuri aloittanut hierojaopinnot Helsingissä ja olen etsiskellyt asiantuntevia hierontablogeja. Kiva, että keskityt enimmäkseen hierontaspesifeihin kysymyksiin.